Iată 10 din cele 1000 de erori menționate în cartea de față:
*
Eden este un cuvânt pentru Paradis
Eden este un cuvânt vechi sumerian, folosit pentru "deșert" sau "stepă". Când în Vechiul Testament era vorba despre paradis, acest cuvânt se regăsea drept "grădina dim Eden", deci grădina din deșert. Luther (1483-1546) a fost cel care a tradus "grădina Edeneului".
*
Estetica este doctrina frumosului
Estetica reprezintă doctrina percepției, respectiv a contemplației cu sens. Așadar, este estetic tot ceea ce ne mișcă simțurile atunci când îl perecepem. Frumosul și urâtul, plăcutul și urâtul. Doctrina care s-ar ocupa doar cu lucrurile frumoase ar trebui să se numească Kallistik.
*
Anotimpurile există doar pe Pământ
Anotimpurile există și pe Marte; au însă o durată aproape dublă față de cele de pe Pământ, deoarece Marte înconjoară Soarele în aproape 687 de zile. În strânsă legătură cu anotimpurile se află și fenomenele meteorologice puternice, cum sunt furtunile de nisip din timpul primăverii sau topirea polilor din timpul verii. Pentru astronauții echipați de o misiune pe Marte, care trebuie să stea 1,5 ani în spațiu, acest fenomen reprezintă un mare risc.
*
Marylin Monroe avea părul blond, iar Elvis Presley avea părul negru
Marylin Monroe- pe numele ei adevărat Norma Jean Baker (1926- 1962) - avea părul șaten natural, pe care l-a oxigenat ulterior. În afară de asta, se înfometa frecvent și își operase nasul și bărbia. Bustul a fost modelat, dând impresia că ar purta sutien. Chiar și vocea și mimica i-au fost stabilite de Hollywood. Nici la Elvis (1935-1977) nu era totul natural. Sub părul său negru se aacundea, de fapt, un păr blond. Prin culoarea închisă a părului dorea să semene cu Tony Curtis (Bernard Schwartz -n. în 1925)
*
Betonul a fost inventat în secolul XIX
A fost inventat in secolul II î Hr. de către romani. Combinau mortarul- deja cunsoscut- cu nisip vulcanic, obținând un amestec bine legat mult mai bun decât orice amestec cunoacut până atunci. Doar betonul turnat le-a permis ridicarea unor construcții mari, arcuite, precum Pantenonul.
*
La Londra plouă frecvent
Londra se află mai degrabă printre cele mai uscate zone din Europa, cu o medie de aproape 600 ml de precipitații pe an. La Roma, de exemplu, precipitațiile sunt cu 25% mai bogate pe an. La Genova se atinge aproape dublul. Regiunea britanică nord-vestică este, într-adevăr, foarte umedă. Însă impresia că Anglia are o climă mai umedă decât Italia provine din faptul că pe inaulele britanice burnițează în medie la fiecare două zile, în timp ce Italia este curpinsă în special iarna de adevărate ploi torențiale.
*
Hong Kong este un oraș
Este fostă colonie britanică, condusă de un guvernator- Hong Kong se constituie dintr-o peninsulă, din marea insulă Hongkong-Lantau și peste 200 de insule mai mici. Centrul urban este reprezentat atât de Kowloon, din sudul peninsulei, cât și de orașele Victoria și Aberdeen, de pe insula Hongkong din apropiere. Există însă o singură administrație a Hong Kongului și nu una pentru fiecare oraș sau regiune.
*
Cascadele Niagarei sunt cele mai mari din lume
Cu o înălțime de cădere de numai 52 m, cascadele Niagarei se numără mai degrabă printre cele mai mici cascade. Cea mai mare este Cascada Îngerului (din Venezuela), cu 979 m, urmată de Yosemit (din S.U.A.), cu 739 m. Dacă nu se ia în considerare suprafața terestră, atunci, în mijlocul mărilor se găsesc cascade și mai mari. Cea mai mare se află între Islanda și Groelanda. Acolo, pe o suprafață de 200 km cad mase enorme de apă rece, din Arctic, pe mii de metri în adâncime și se împing în apa mai ușoară, mai caldă a Atlanticului. Aceste cascade submarine au probabil însemnătate fundamentală pentru clima întregii lumi.
*
Eschimoșii trăiau în mod tradițional în iglu
Fâcând abstracție de faptul că așa-numiții eschimoși doreau să fie numiți "inuiți" (adevăratul lor nume), aceștia locuiau mai demult în colibe și corturi. Construiau un iglu doar în cazul în care erau nevoiți să înnopteze la vânătoare pe gheață.
*
Busolele indică mereu nordul
Busolele indică polul sud magnetic. În prezent, aceasta se află însă la aproape 2000 km depărtare de polul nord geografic, în insulele reginei Elisabeta din Canada. Spunem în prezent, deoarece câmpul magnetic al Pământului se deplasează considerabil. Polul nord magnetic se află chiar la aproximativ 2500 km depărtare de polul sud geografic, în marea de pe marginea Atlanticului, spre Australia. Distanțele diferite sunt posibile, deoarece polii magnerici nu formează în nicun caz o axă dreaptă. Dacă se determină punctul central al câmpului magnetic se obține așa-numitul pol geomagnetic. Polul sud geomagnetic se află în Thule- din Groenlanda- și nu este luat în considerare de busolă. De altfel, câmpul magnetic se poate schimba complet, busola indicând în acest caz sudul. Acest fenomen a avut loc de câteva ori în evoluția Pământului, dar se pare că nu ar fi avut consecințe semnificative.
By Alexandra Șuțu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu