Powered By Blogger

INTERVIURI: Mademoiselle Chanel, o lecție de viață

Recomand cu drag cartea lui Bertrand Meyer Stabley - "12 creatoare care au schimbat istoria" de la editura Baroque Books & Arts. Când ții în mână această carte o simți elegantă, fragrantă, feminină..Este practic lucrarea biografică a unor nume ca: Rose Bertin, Jeanne Paquin, Jeanne Lanvin, Madeleine Vionnet, Coco Chanel, Elsa Schiaparelli, Nina Ricci, Madame Grés, Carven, Sonia Rykiel, Vivianne Westwood și Miuccia Prada.


Pentru articolul de astăzi am să mă rezum doar la interviul acordat de Coco Chanel, la 28 iulie 1966, publicației elvețiene L'Illustré, prin intermediul jurnalistului Jo Barry.

Am extras pasajele care m-au fascinat cu privire la FEMEIA Chanel (sigură, sinceră, tranșantă, dar șarmantă totodată),  ci nu neapărat la biografia creatoarei Chanel (despre care voi face o dezbatere amplă în secțiunea "Cărți recomandate")

(..)

C.C. " Ceea ce înseamnă că am îmbrăcat femeia într-un spirit tânăr, atât cât s-a putut. Desigur, nu arătau toate de șaptesprăzece ani. Dar poți să fii irezistibil la orice vârstă."
J.B. " Cum? "
C.C. " Tinerețea trebuie înlocuită de mister, nu de o imitație proastă a Lolitei. Eleganța nu e amprenta adolescentelor, ci a femeilor care și-au găsit echilibrul și personalitatea."

(..)

J.B. "Dar ce este eleganța?"
C.C. "Nu este un aspect consiționat financiar. E contrariul vulgarității și al neglijenței. Poți să fii prea împopoțonată, dar niciodată prea elegantă. Urâțenia poate fi ștearsă de eleganță. Însă neglijența, niciodată. Și trebuie atât de puțin.. câteva kilograme în minus, o anumită ținută, o manieră îngrijită de a merge, de a sta pe scaun. Nu ține doar de vestimentație; trebuie să placi, mai întâi de toate, prin simpla ta prezență.(..) Farmecul e  mai important decât frumusețea fizică, pentru că durează mult mai mult"

(..)

J.B. "Ce mesaj le-ați adresa femeilor, pornind de la experiența dumneavoastră?"
C.C. " Am să vă surprind, probabil, spunându-vă că, de fapt, e preferabil pentru o femeie să se supună moralei convenționale, dacă vrea sa fie fericită. Trebuie să fii foarte curajoasă să nu faci asta, iar la capătul drumului nu e decât singurătatea. Nimeni nu știe mai bine decât mine acest lucru și este tot ce poate fi mai rău pentru o femeie. Singurătatea distruge. E preferabil un soț gras și plictisitor, decât să cunoști singurătatea!"

(..)

J.B. "Dacă v-ar sta în putință, ați schimba ceva la viața dumneavoastră?"
C.C."Da, cu siguranță. În anumite situații, ar fi trebuit să reacționez diferit. Nu am vrut să fac rău, cu bună știință, nimănui și, cu toate acestea, am făcut. Am împins anumite persoane la dezastru. Nu m-am gândit decăt la munca mea. Iar plictiseala mi-a fost, dintotdeauna, cel mai mare dușman. Muncesc ca să nu mă plictisesc, nu ca să mă îmbogățesc. Sunt suficient de bogată."

(..)

C.C. "Moda, bineînțeles, e o chestiune de gust, iar lungimea unei fuste depinde de picioare. Dacă sunt frumoase aratăți-le. Dacă nu, ascundeți-le. E o chestiune simplă, de bun-simț. "

(..)

J.B. "Ce credeți despre pantaloni în ținuta unei femei?"
C.C." Eu am lansat pantalonii, acum câțiva ani, pentru ca femeile să se simtă în largul lor când merg la țară sau în călătorii și să-și poată păstra, în același timp, intimitatea.(..)Eu nu vreau ca femeia să se transforme în bărbat. Din momentul în care se îmbracă și se poartă ca un bărbat, e pierdută."

(..)

C.C."Fusta mini, rochia prea scurtă, taie linia coapsei- una dintre cele mai reușite linii ale corpului feminin. Eu spun, nu!"

(..)

J.B. "Una din maximele dumneavoastră e 'Absența anumitor pasiuni permite împlinorea altora, de care depinde fericirea.' La absența căror pasiuni vă referiți?"
C.C "La gelozie în special. Gelozia e cea mai detestabilă pasiune, e cea care ruinează cele mai multe vieți. O femeie nu ar trebui să fie niciodată geloasă pe viața personală a soțului ei, atâta vreme cât nu dăunează iubirii lor."

(..)

J.B."Ce bijuterii îi recomandați unei tinere?"
C.C." Eu nu port decât bijuterii false. Mi se pare provocator, șocant să umbli cu o grămadă de diamante și de smaralde la gât sau pe degete. Bijuteriile nu sunt făcute ca să arate cât ești de bogat, ci ca să accesorizeze o ținută."

(..)

J.B." Ce înseamnă parfumul pentru o femeie?"
C.C."Parfumul este tot ce poate fi mai important penru o femeie. Un soi de simbioză. Parfumul e un lux. Chiar și un parfum comun trebuie sa fie bine ales. 'O femeie care miroase a parfum prost nu are niciun viitor', spunea Paul Valéry. Și avea perfectă dreptate. O femeie care miroase a parfum prost e ridicolă. Iar o femeie care nu se parfumează deloc e o înfumurată, pentru că e convinsă că poate seduce prin mirosul ei natural."

(..)

By Alexandra Șuțu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ARTICOL NOU

Smoothie| Green Garden

Pentru această revigorantă băutură  avem nevoie de:  Câteva frunze de spanac baby 1/3 legătură de pătrunjel 3 feliuțe de măr 1...